A kurkuma jótékony hatásai

A kurkuma természetes gyulladáscsökkentőként hatékonyan hozzájárul a reumás panaszok enyhítésére, de többek között az ízületi merevség lazításában, rugalmassá tételéhez és az ödémák csökkentéséhez is hozzájárul.

A kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Fő hatóanyaga, a kurkumin erős antioxidáns hatású, illóolaja rengeteg gyógyhatású vegyületet tartalmaz, emellett C-vitamin, kálium, kalcium, vas, magnézium és foszfor is található benne. Kiváló méregtelenítő és fájdalomcsillapító, védi a májat, a veséket, kezeli az emésztési panaszokat, tisztítja a beleket, szabályozza az anyagcserét. Kiválasztja a salakanyagokat, megköti a mérgeket, ezzel kitisztítja a beleket, és szabályozza az anyagcserét. Koleszterincsökkentő és érelmeszesedés elleni hatásával gátolja a vérrögök kialakulását, csökkentheti a trombózisveszélyt.

Miért hasznosak a kurkumából készült porok és tabletták?

  • erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága erősíti az immunrendszert, betegségmegelőző hatású,
  • hozzájárul az ízületi gyulladások és a reumás panaszok enyhítéséhez,
  • természetes úton kezeli az emésztési és gyomorpanaszokat,
  • támogatja a máj és a vese méregtelenítő munkáját,
  • segíti az ideális koleszterinszint fenntartását,
  • hozzájárulhat az érrendszer egészségének fenntartásához, a szívproblémák, az infarktus, a trombózis megelőzéséhez.

A kurkuma hatóanyaga

A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, mely a fűszer jellegzetes sárga színét is adja. Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusölő és immunstimuláló vegyület. Elősegíti a szervezetben lévő káros szabadgyökök megkötését, amelyek különféle sejtkárosodáshoz és betegségek kialakulásához vezetnének. Megakadályozza a baktériumok, vírusok elszaporodását, miközben serkenti az immunrendszer működését, növeli a szervezet ellenálló képességét. A kurkumában sokféle értékes illóolaj is található, amelyek elsősorban a gyomorra, a bélrendszerre és a májra fejtenek ki jótékony hatást.

A kurkuma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Gyulladásgátló. Különösen az ízületi gyulladásoknál, reumás panaszoknál eredményes, fő hatóanyaga, a kurkumin segít csökkenti a gyulladásokat és enyhíteni a gyulladással együttjáró kellemetlen tüneteket, fájdalmat.

Májvédő. A kurkuma támogatja a károsodott májsejtek regenerálását, a máj egészségének helyreállítását. Ezzel részt vesz a szervezet legfontosabb méregtelenítő szervének munkájában, biztosíthatja, hogy a máj hosszú távon is egészségesen működjön.

Vérhígító. Megakadályozhatja a vérlemezkék összetapadását, elősegíti a vérrögök oldódását, így fontos szerepet játszhat az érrendszer és a szív egészségének megőrzésében, a szív- és keringési betegségek megelőzésében.

Daganatellenes. A kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin védelmet nyújthat a környezet rákkeltő hatású anyagaitól, főként a cigarettafüst káros vegyületeitől, a környezetszennyező anyagoktól és a feldolgozott élelmiszerek, illetve a gyógyszerek mesterséges adalékaitól. Gyulladásgátló hatásával azoknak az enzimeknek a működését is gátolja, amelyek szerepet játszhatnak bizonyos tumorok, például a máj- és vastagbélrák kifejlődésében, szétterjedésében.

Epejavító. Serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását. Az epe oldhatóságának növelésével hozzájárulhat az epekő megelőzéséhez, illetve a meglévő epekövek természetes és kíméletes kihajtásához. Vízhajtó tulajdonságával pedig a vesék tisztító munkájához is segítséget nyújt.

A kurkuma por formájában a mindennapos étkezés során fűszerként is fogyasztható, de kapható kivonatokban tabletta, kapszula, gél és krém kiszerelésben is felhasználható külsőleg, illetve belsőleg. Gyakran keverik különféle vitaminokkal, porc- és csonterősítő hatóanyagokkal, gyógynövényekkel, hogy célzottan fokozzák hatását a különféle problémákra.

(forrás:provitamin.hu)