+36 70 302 5161 | info@martibiopatika.hu

 15.000.,-Ft felett díjmentes szállítás

 

Ügyfélszolgálat

+36 70 302 5161

10 éve együtt ❤️ Köszönjük a bizalmat!

A kávézás pozitív élettani hatásai

A kávézás az egyik legnépszerűbb szokásunk, mely nélkül az emberek többsége el sem indít egy napot. A kávézás, kávéfogyasztás rengeteg pozitív hatással rendelkezik.

Néhány példa:

  • Klorogénsav-tartalmának köszönhetően segíthet a fogyásban.
  • A benne lévő polifenolok rákmegelőző hatásúak.
  • A napi rendszerességű kávéfogyasztás már egy csésze esetén is 7-10%-kal mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • A koffein jó hatással van az agyműködésre: javítja a hosszú távú memóriát és csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát.
  • A kávé számos értékes tápanyag forrása (pl. B5- és B2-vitamin, magnézium, kálium).

FONTOS A MÉRSÉKELT FOGYASZTÁS

A kávénak számos pozitív hatása van, ha nem visszük túlzásba. De hol a határ? Egy brit kutatás ugyan korábban arra az eredményre jutott, hogy akár 25 csészével is megihatunk naponta, ezt a legtöbb szakértő túl soknak tartja!

Az utóbbi évek kutatásai alapján kirajzolódó tudományos konszenzus napi 3-4 csészénél (300-400 mg koffein) húzza meg a határt. Sőt, a legújabb eredmények szerint a jól beállított vérnyomással élő magasvérnyomás-betegek is nyugodtan megihatnak napi 1-2 csésze kávét.

TE MIKOR KÁVÉZOL?

A reggel elfogyasztott, napindító kávé a legnépszerűbb, de sokan isznak egy csészével ebéd után is. Ez segít átlendülni a jóllakottság keltette bágyadtságon, és ad egy kis lökést a munkakedvnek is.

Olyanok is vannak azonban, akik késő délután hörpintik fel az utolsó kávét, túlóra vagy vizsgaidőszak során pedig az esti kávézás sem ritka. Pedig az a koffeinmennyiség, ami a késő délutáni, de különösen az esti kávéval bekerül a szervezetbe, még jó pár órán át dolgozik benne. A túl kései kávéivás megzavarja a test biológiai óráját, felborítja az úgynevezett cirkadián ritmust. Ezzel pedig összezavarja az aktív és az alvással töltött órák megszokott ritmusát. Ezért aranyszabály, hogy a lefekvést megelőző 4-5 órában már semmiféle koffeintartalmú italt ne fogyasszunk.

FEKETÉN A LEGJOBB

A kávé kedvező hatásai leginkább akkor érvényesülnek, ha önmagában fogyasztjuk. A legproblémásabb a cukor hozzáadása. Egy kockacukor energiatartalma 12 kalória, ami nem tűnik soknak. De napi 3-4 kávénál, pláne, ha valaki két cukorral issza, már nem elhanyagolható kalóriatöbblet. Azonban még napi 1 kockacukorral számolva is jelentős mennyiség havi szinten. Ráadásul a cukor az elhízáson kívül további negatív következményekkel jár, a fogszuvasodástól kezdve a cukorbetegség kialakulásától a kalciumhiányig.

A kávétejszín ugyancsak felesleges kalóriákat jelent, ráadásul sokszor adalékanyagokat is tartalmaz. Az egészséges kávé tehát mindenképpen tejszín- és cukormentes.