+36 70 302 5161 | info@martibiopatika.hu

 15.000.,-Ft felett díjmentes szállítás

 

Ügyfélszolgálat

+36 70 302 5161

10 éve együtt ❤️ Köszönjük a bizalmat!

A rendszeres alváshiány hatásai a testre és az elmére

Az alváshiány gyakori probléma a modern társadalomban. Nem egy specifikus megbetegedésről van szó: általában más betegségek következménye vagy bizonyos előnytelen életkörülmények együttállásának eredménye.

Egyénfüggő, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, így az is egyénenként változik, hogy milyen mértékű alváskimaradás esetén beszélhetünk rendszeres alváshiányról. Az idősebb korosztály ellenállóbbnak tűnik az alváshiány káros hatásaival szemben, míg a gyermekek és a fiatal felnőttek sokkal érzékenyebbek rá. Egyes becslések szerint három emberből egy életét megkeserítik az alváshoz kötődő egészségügyi problémák.

Az alváshiány befolyásolja az ébren töltött idő minőségét, csökkenti a koncentrációs képességet és növeli a környezetből származó ingerek feldolgozási idejét: ezek pedig fokozzák a balesetek kockázatát. Az alváshiány még nem diagnosztizált betegségek tünete (is) lehet. A folyamatos alváshiány vezető tünete a nappali fáradtság, emellett azonban előfordulhatnak hangulatzavarok és tanulási nehézségek, feledékenység, a motiváció elvesztése, fokozott étvágy és szénhidrátbevitel, valamint a libidó csökkenése és ájulás.
Az alvásmegvonás a legkülönfélébb szervrendszerekre van hatással. Az alváshiány negatívan befolyásolja az immunrendszer működését: csökken a citokintermelés és fokozódik a fertőzések kockázata. A légzési rendellenességek súlyosbodhatnak (beleértve az obstruktív alvási apnoét is), míg a leptin- és ghrelinszintek csökkenése az éhség-jóllakottság egyensúlyának zavara révén fokozza az elhízás kockázatát. A rendszeres alváshiány ezek mellett növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió, valamint a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófa kockázatát.  A pihentető éjszakai alvás érdekében érdemes betartani az alábbi tanácsokat.  Az egyik legnagyobb segítség a rendszeres testmozgás, azonban 5 vagy 6 órával lefekvés előtt már ne végezzünk megerőltető gyakorlatokat. A koffein, a nikotin és az alkohol kerülendő, mivel valamennyi képes megzavarni a szokásos alvási mintázatot. Érdemes egy előre elkészített napirendhez alkalmazkodni, tehát minden nap ugyanakkor felkelni és lefeküdni, valamint gondoskodni a hálószoba megfelelő hőmérsékletéről. Emellett tanácsos kerülni a nappali szunyókálást, különösen ebéd és vacsora előtt. Amennyiben az alváshoz kapcsolódó rendellenességek huzamosabb ideig fennállnak, mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni.