+36 70 302 5161 | info@martibiopatika.hu

 15.000.,-Ft felett díjmentes szállítás

 

Ügyfélszolgálat

+36 70 302 5161

10 éve együtt ❤️ Köszönjük a bizalmat!

B12 vitamin szerepe a szervezetben és hiányának tünetei

A B12-vitamin, más néven kobalamin a 8 B-vitamin egyike. Valamennyi B-vitamin segít a szervezetnek a táplálékot (szénhidrátokat) üzemanyaggá (glükózzá) alakítani, amelyből energiát termel. Ezek a B-vitaminok, amelyeket gyakran B-komplex vitaminoknak is neveznek, segítenek a szervezetnek a zsírok és a fehérjék felhasználásában is. A B-komplex vitaminok szükségesek az egészséges bőrhöz, hajhoz, szemhez és májhoz. Az idegrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárulnak.

A B12-vitamin különösen fontos vitamin az egészséges idegsejtek fenntartásához, és segít a DNS és az RNS, a szervezet genetikai anyagának előállításában. A B12-vitamin szorosan együttműködik a B9-vitaminnal, más néven folsavva a vörösvértestek képződésében és a vas jobb működésében a szervezetben. A folsav és a B12 együttesen állítja elő az S-adenozil-metionint (SAMe), egy olyan vegyületet, amely részt vesz az immunrendszer működésében és a hangulatban.

A B12 és B6-vitaminok együttesen szabályozzák a homocisztein nevű aminosav vérszintjét. A magas homociszteinszint összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel.

Ritkán fordul elő, hogy a fiatalok B12-vitamin-hiányban szenvednek, de n az idősebbeknél nagyon gyakran alakul ki hiány. Ennek oka lehet, hogy az ő étrendjük nem olyan egészséges, vagy hogy kevesebb a gyomorsavuk, amelyre a szervezetnek szüksége van a B12 felszívódásához. Az alacsony B12-szint számos tünetet okozhat, többek között:

  • Fáradtság
  • légszomj
  • Hasmenés
  • Idegesség
  • Zsibbadás
  • Bizsergő érzés az ujjakban és a lábujjakban

A súlyos B12 hiány idegkárosodást okoz!

b12 és b6
Márti Cseppek B12 és B6 vitamin

A B12-vitamin a teljes idegrendszert védi a károsodástól, segíti az idegsejtek regenerációját, javítja a kognitív képességeket, a koncentrációképességet és a memóriát, továbbá hatásának köszönhetően idős korban is megfelelően működik az agy. Ezeken kívül a stressz leküzdésében is fontos szerepe van, sőt mi több, a depressziót és a levertséget is képes enyhíteni.

A B12-hiány kockázatával veszélyeztetek közé tartoznak:

Vegánok és vegetáriánusok, akik nem esznek tejtermékeket vagy tojást, mivel a B12-vitamin csak állati termékekben található meg.
Azok, akiknek Crohn-betegség, hasnyálmirigy-betegség, fogyókúrás műtét vagy gyógyszerek miatt gondot okoz a tápanyagok felszívódása.
Azok, akik Helicobacter pylori-fertőzöttek, egy bélben élő organizmus, amely fekélyt okozhat. A H. pylori károsítja a gyomor sejtjeit, amelyek az intrinsic faktort, a szervezetnek a B12 felszívódásához szükséges anyagot termelik.

  • Evészavarban szenvedő emberek
  • HIV-fertőzöttek
  • Cukorbetegek
  • Idősek


A folsav (B9-vitamin), különösen ha nagy dózisban szedik, elfedheti a B12-vitaminhiány tüneteit. A veszély az, hogy tünetek nélkül a B12-vitaminhiányban szenvedő személy nem tud róla, és fennállhat a veszélye annak, hogy idegkárosodás alakul ki nála. Ha 800 mcg folsavnál több folsav szedését tervezi, először beszéljen orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs B12-hiánya.

Szívbetegség
Számos tanulmány szerint a magas homocisztein aminosav-szintű embereknél majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki koszorúér-betegség, és 2,5-szer nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot, mint a normális szintekkel rendelkezőknél. A B-komplex vitaminok, különösen a B9-, B6- és B12-vitaminok segítenek csökkenteni a homociszteinszintet.

A szívbetegség miatt aggódó embereknek meg kell próbálniuk elegendő B-vitaminhoz jutni az egészséges élelmiszerekből. Egyes esetekben azonban az orvosok a homociszteinszint csökkentésére B-vitaminok szedését javasolják.

Egy nagy tanulmány szerint azok a nők, akik napi 1000 mcg B12-vitamint, valamint 2500 mcg folsavat és 500 mg B6-vitamint szedtek, csökkentették a látásvesztéssel járó szembetegség kialakulásának kockázatát.

Fáradtság
A fáradtság a B12-vitamin-hiány egyik tünete. Egy előzetes tanulmány szerint a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő emberek számára előnyös lehet a B12 szedése.

Mellrák
Bár nincs bizonyíték arra, hogy a B12-vitamin önmagában csökkenti a mellrák kockázatát, populációs tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik több folsavat kapnak az étrendjükből, alacsonyabb a mellrák kockázata. A B12-vitamin a folsavval együtt működik a szervezetben, így segíthet csökkenteni a mellrák kockázatát. Egy másik előzetes tanulmány szerint azoknál a posztmenopauzában lévő nőknél, akiknek a legalacsonyabb mennyiségű B12 volt az étrendjükben, megnőtt a mellrák kockázata.

Férfi meddőség
Tanulmányok szerint a B12-vitamin-kiegészítők javíthatják a spermiumok számát és a spermiumok úszóképességét, azonban további kutatásokra van még szükség.

(forrás: https://www.mountsinai.org)