+36 70 302 5161 | info@martibiopatika.hu

 15.000.,-Ft felett díjmentes szállítás

 

Ügyfélszolgálat

+36 70 302 5161

10 éve együtt ❤️ Köszönjük a bizalmat!

Ezek a hal -és húsfajták ajánlottak Karácsonyra!

Nem kötelező Karácsonykor sem a hízás, sőt egy kis odafigyeléssel a desszerteket leszámítva teljes értékű és egészségesen tápláló menüt állíthatunk össze Karácsonyra!

Sokan már előre tartanak tőle, hány kilóval is lesznek nehezebbek, mire véget ér a karácsonyi időszak. Hiszen nemcsak otthon nem tudnak ellenállni a finomságoknak az ünnepi asztalnál, de menni kell a nagyszülőkhöz, a rokonokhoz, ahol mindenki hasonló étkekkel kínálja az embert, nemet pedig nem szívesen mondunk. Pedig a karácsonyi menü tulajdonképpen igen egészséges – néhány változtatással.

Karácsonyi zabálásnak azt lehet hívni, aminek sem eleje, sem vége nincs. Vagyis van neki, csak két különböző napon, amik ráadásul nem is egymást követik. Pedig ha már ünnepről van szó, különösen szép dolog lenne tartani az étkezések szertartás jellegét, aminek elengedhetetlen része a kezdés és a befejezés.

Milyen halételeket és húsféléket fogyasszunk Karácsonykor?

A húsok közül a hal az egyik leghasznosabb – de gazdag fűszerezés nélkül. A halféléket kedvező energia- és zsír-, illetve átlagosan 15-20%-os fehérjetartalmuk miatt a fogyókúrás étrendekbe is ajánlani szokták. Zsírosabbnak számít a harcsa, a ponty, a tonhal, makréla, lazac és hering, szárazabb húsúak viszont a süllő, a fehér busa, az amur, a tőkehal vagy a hekk. A halfélékben kisebb vagy nagyobb mértékben található, többszörösen telítetlen, úgynevezett omega-3 zsírsavak az ember számára élettani szempontból igen fontosak. Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket, vagyis az ételeink által juthatunk hozzájuk. Csökkentik a vérzsír-szintet, gátolják a vérrögképződést, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal csökkentik a koszorúér megbetegedések veszélyét. A halban jelentős mennyiségű A- és D-vitamin van, de sok található benne B1- és B2-vitaminból is, de ásványi anyagokban – szelén, cink, vas és jód – szintén igen gazdag.

Húsok közül a pulyka is jó választás, hiszen kiváló fehérjeforrás, viszont alacsony a zsírtartalma, főként, ha lehúzzuk a bőrét. Javasolt az egészben sült pulyka helyett pulykacombokat készíteni, és zsiradék nélkül megsütni.

A pulykához különösen finom a krumplisaláta, melyhez héjában főtt burgonya és hagyma, vagy cékla szükséges – utóbbi is híresen egészséges zöldség. Egy biztos, mértékkel fogyasztva roppant egészséges étkek a karácsonyiak.