+36 70 302 5161 | info@martibiopatika.hu

 15.000.,-Ft felett díjmentes szállítás

 

Ügyfélszolgálat

+36 70 302 5161

10 éve együtt ❤️ Köszönjük a bizalmat!

Így kerülhetjük el az alzheimer-kór és a demencia kialakulását!

Gyakran időskori elbutulásként is emlegetik a demenciát, mely az agyműködés hanyatlását jelenti. Velejárója az érzelmes és a társas képességek csökkenése, a beszédzavar kialakulása, memória és mozgásszervi problémák is egyaránt.

Egyik legismertebb oka az Alzheimer-kór, de más probléma is kialakíthat demenciát, ilyen például a magas vérnyomás és a keringési rendszer más zavara, az érrendszer károsodása, az agyvérzés, illetve a cukorbetegség. Az öregedés jelenti a legnagyobb rizikófaktort, melyet visszafordítani nem lehet, számos más tényező létezik azonban, mely segíthet csökkenteni a kockázatot. A következő szokások kialakítását sosem lehet elég korán elkezdeni, ugyanakkor sosem lehet túl késő. A demencia elleni küzdelemben fontos szerepet játszó Alzheimer’s Society javaslatai szerint a következőkkel érdemes kezdeni.

Mozgás, legalább heti ötször

A fizikai aktivitás nemcsak a rákos megbetegedések, illetve a szívproblémák kialakulásának kockázatát képes jelentős mértékben csökkenteni, de a demenciáét is, mivel karbantartja az érrendszert, és javítja a légzést, a szervezet oxigénellátását.

DEMENCIA – Az Alzheimer-kór nem csak a betegeket érinti - Veszprém Kukac

Az Alzheimer’s Society szerint ötször kellene mozogni egy héten, minden alkalommal legalább 30 percet, ami lehet akár séta, úszás és tánc is, bármi, ami örömet ad, és nem az üldögélést jelenti.

Pihenés és stresszmentes életmód

A mozgás ráadásul a stressz szintjét is képes csökkenteni a boldogsághormonok felszabadulása által, ami lényeges a demencia szempontjából, kialakulásához ugyanis a stresszhormon, a kortizol állandó, intenzív jelenléte is hozzájárulhat. Nagyon fontos e szempontból a kielégítő alvás is, mind minőségi, mind mennyiségi szempontból. Érdemes lehet tudatosan relaxálni, meditálni is, illetve már az is fontos lépés, ha mindennap leülsz picit elcsendesedni, amihez a természet jelentette nyugalmat is bátran segítségül hívhatod.

Dohányzásról való leszokás és Omega-3 fogyasztás

Az Alzheimer’s Society javaslata szerint a dohányzást mielőbb abba kell hagyni a betegség megelőzése érdekében, emellett ügyelni kell az étrendre is, mely tartalmazzon minél több omega-3 zsírsavban gazdag táplálékot, olajat – ilyenek például a halak, az olívaolaj -, gyümölcsöt, zöldséget, teljes értékű gabonát. A cukor és a vörös húsok fogyasztását minél inkább vissza kell szorítani, emellett a telített zsírok és a só fogyasztását is célszerű korlátozni. A Vanderbilt University kutatása szerint gyümölcs- és zöldségleveket is érdemes több mint háromszor fogyasztani egy héten a demencia és az Alzheimer-kór megelőzése érdekében.

Le az alkohollal, kerüljön előtérbe a vitaminok bevitele!

kutatások szerint a K-vitaminnak fontos szerepe lehet az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében, képes ugyanis késleltetni a sejtek elöregedését, és segít megakadályozni az érelmeszesedést. Sok multivitaminban nincs benne, érdemes ezért akár külön készítményt szedni, valamint zöld leveles zöldségeket fogyasztani.

Az Alzheimer’s Society szerint alkoholból viszont célszerű minél kevesebbet a szervezetbe vinni, ha ugyanis valaki rendszeresen túllépi a limitet, az komoly kockázatot jelent a demencia kialakulásának szempontjából. Ez a limit a szervezet szerint maximum 14 egység egy héten, három vagy több napra elosztva. Ez legfeljebb négy-öt pohár minőségi bort jelent.

Az elme is igényli a tornát!

Sosem szabad hagyni, hogy ellustuljon az agy, érdemes mindennap edzeni, ami lehet akár olvasás, keresztrejtvényfejtés, logikai vagy bármilyen más, gondolkodást igénylő társasjáték. Utóbbi különösen jó, mivel az aktív, társasági életnek is szerves részét jelentheti, ami szintén csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, csakúgy, mint a nevetés. Érdemes mindennap valami újat tanulni, vagy épp nyelvtanulásba kezdeni, aminek bizonyítottan pozitív hatása van a demencia kialakulásának szempontjából, évekkel is kitolhatja például az Alzheimer-kór megjelenését.