+36 70 302 5161 | info@martibiopatika.hu

 15.000.,-Ft felett díjmentes szállítás

 

Ügyfélszolgálat

+36 70 302 5161

10 éve együtt ❤️ Köszönjük a bizalmat!

Mennyi az esély arra, hogy később reumás problémáid lesznek?

A reuma – inkább az idősebbek és köztük is a nők betegsége, hiszen sokkal több nő lesz, reumás, mint férfi – tág értelemben többféle mozgásszervi betegséget is takar, de legtöbbször a reumás ízületi gyulladást, vagyis az arthritist értik alatta.

Mielőtt részletesebben belemennénk a betegség kialakulásának és kezelésének leírásába, tegyük fel a legtöbbünket izgató kérdést: megelőzhető a reuma? Tehetünk valamit mi is ellene? Egy szakértő szerint, ha egy középkorú ember le tud úgy ülni a földre, és fel tud onnan állni úgy, hogy maximum csak az egyik kezét használja, akkor valószínűleg jó úton jár a reuma megelőzésében. Akkor sem szabad elkeseredni, ha esetleg elsőre nem sikerül, gyakoroljunk, és mozogjunk mindennap, de vigyázzunk, hogy ne terheljük túl ízületeinket! A megelőzés fontos része a helyes táplálkozás is: a túlsúly mindenképpen ártani fog a mozgásszerveinknek is, de sokan a túlzott hús- és finomított szénhidrátfogyasztást is felelőssé teszik a betegség kialakulásában. Az bizonyos, hogy a vitaminhiányt könnyebb a friss zöldségekben, rostokban gazdag étrenddel megelőzni. 

Bár kiváltó okai pontosan még nem ismertek, azt már tudjuk, hogy környezeti hatások okozhatják a reumát a genetikailag meghatározott háttérrel rendelkező emberekben. Vagyis a reuma öröklődik, a reumás szülőknek nagy valószínűséggel lesz a gyermekük is reumás. Súlyosbítja a helyzetet a dohányzás, a B-vitaminok hiánya, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás. 

a természetes megoldás!

A reumás ízületi gyulladás tehát egy autoimmun-betegség. Az immunrendszer megtámadja az ízületek – elsősorban a kéz- és a láb kisízületeit az ujjakon, de a csukló és a könyök kötőszöveteit is. A reumás betegség fájdalmat és merevséget okoz az ízületekben, az izmokban, az inakban, a háton vagy a nyakban. 

A betegség szimmetrikus: mind a két oldalon jelen van, és több ízületen is jelentkezik. A betegség előrehaladásával egyre erősebb fájdalmakkal jár, majd az ízületek megmerevednek, mozgásterjedelmük beszűkül. Az ízületek mellett a reuma károsíthatja az idegrendszert, a tüdőt, a szív- és érrendszert, és a szemet is érintheti. 

Gyulladás- és fájdalomcsökkentő, az immunrendszer működését befolyásoló terápiával, vitaminpótlással és gyógytornával, szükség esetén műtéttel szokták kezelni. Fontos a rendszeres nyújtás, stretching, hisz a mozgás beszűkülést ezzel tudjuk késleltetni. Mivel nagyon fontos az izmok lazítása, ezt elő lehet segíteni gyógyszeres kezeléssel is. 

A fent felsorolt okok mellett különböző fertőzések – elsősorban vírusfertőzések is kapcsolatba hozhatóak a kialakulásával. A legtöbbet a herpeszvírusok közé tartozó Epstein-Barr vírus (EBV) szerepét vizsgálták. Megfigyelték, hogy a reumathoid arthritiszes betegeknek magasabb anti-EBV ellenanyag szérumszintje, mint az egészséges embereké. Bár még nem tudják, hogy valóban a vírus okozza-e a reumát, vagy az immunrendszer zavara miatt alakul ki könnyebben a vírusfertőzés is.

Újabban a bélrendszer baktériumflórájával is összefüggésbe hozzák az immunrendszer működését, és így a reuma kialakulását. 

Egyre több kutatás vizsgálja a D-vitamin szerepét is a betegség kialakulásában és a terápiában. Az omega-3 zsírsavak hiánya is hozzájárul a reumás ízületi gyulladás kialakulásához.

Végül, de nem utolsó sorban a betegség kialakulásában és kezelésében is nagy szerepe van a B-vitaminoknak is. Az ideggyulladással együtt járó reumás panaszoknál – például az isiásznál B1-vitamint adnak a betegeknek. A B2-vitamin a gyulladásgátló enzimek működését biztosítja, hiánya esetén csökken ezek aktivitása, a gyulladásos folyamatok felerősödnek. E mellett a B3-, B5- és B6-vitaminokkal történő eredményes kezelésről is közöltek már adatokat. Egy vizsgálat során pedig B12-vitamint és folsavat kaptak a betegek, s ezek hatására – a nem szteroid alapú gyulladásgátló szerekkel ellentétben mellékhatások nélkül – csökkent a fájdalmuk, és nőtt a markolási erejük. (forrás: https://meggyogyulnek.blog.hu)